The Best Cheese Cake




12 pieces
Cooking time 1.5h plus time for cooling

For base:
160g oatmeal cookies
90g butter
1 tbsp. suggar
pinch of cinnamon

For upper surface:
900g cream cheese
200g suggar
3 tbsp. flour
vanilla pod
zest of 1 lime
3 tsp. of lime juice
3 eggs
3 egg yolks
200ml sour cream

For decorations:
starwberries & cherries
(tastes great if you pour it white chocolate glaze)

1. Bake the base. Preheat oven to 200 degrees. Shred cookies with a rolling pin or food processor. Melt the butter in a bowl, dump cookie crumbs, sugar and cinnamon in it. Mix until all the cookies are drenched in butter. Take a cake tin (23 cm diameter) with removable rim and line it with a baking paper. Transfer the cookie crumbs there, and force evenly with a spoon or your fingers. Put it in the oven and bake for about 10 minutes until the base corners have become lightly brownish. Remove from the oven and place on the side.
2. Prepare a cheese paste. Put the cream cheese and sugar in a bowl. Beat with a mixer, until the cheese has become supple and smooth. Stir in flour. Scatter seeds from the vanilla pod and with a lime zest and juice spread into the mass. Beat an eggs and egg yolks in a separate bowl and add it to mass. Then stir in a sour cream.
3. Bake the cake. Preheat oven to 220 degrees. Pour a cheese mass on the base, and put in the oven for 10 minutes. Then decrease in temperature to 120 degrees and bake for 30 minutes. If it looks like cake has a liquid center, bake for another 5 minutes. Turn off the oven, open the door and let the cake cool. When the cake has cooled, place it in the refrigerator for at least 2 hours.
4. Decorate & cut into 12 pieces!

Done!


  12 gabali
Gatavošana 1.5 h + laiks atdzesēšanai


Pamatnei:
160 g auzu pārslu cepumu
90 g sviesta
1 ēdk. cukura
šķipsniņa kanēļa

Virspusei:
900 g krējumsiera
200 g cukura
3 ēdk. miltu
1 vaniļas pāksts
miziņa no 1 laima
3 tējk. laima sulas
3 olu dzeltenumi
200 ml skābā krējuma

Dekorēšanai:
ķirši un zemenes
(ļoti gardi, ja aplej ar baltās šokolādes glazūru)




1. Cep pamatni. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Sasmalcini cepumus ar mīklas rulli vai virtuves kombainā. Izkausē blodiņā sviestu, pieber cepumu drupačas, cukuru un kanēli. Samaisi, līdz visi cepumi izmirkuši sviestā. Izklāj ar cepamo papīru 23 cm diametra kūku formu ar noņemamo apmali. Ieber tur cepumu drupačas, vienmērīgi izlīdzini un piespied ar pirkstiem vai karoti. Liec krāsnī un cep aptuveni 10 minūtes, līdz pamatnes stūrīši viegli apbrūnējuši. Izņem no krāsns un noliec malā.
2. Gatavo siera masu. Liec bļodā krējumsieru un cukuru. Kul, līdz siers kļuvis vijīgs un gluds. Iemaisi miltus. No vaniļas pāksts izkaisi sēkliņas un līdz ar laima miziņu un sulu iekul masā. Atsevišķā traukā sakul olas un olu dzeltenumus, pievieno masai un kārtīgi sakul. Pēdējo iemaisi skābo krējumu.
3. Cep kūku. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem. Lej siera masu uz pamatnes un liec krāsnī uz 10 minūtēm. Tad samazini temperatūru līdz 120 grādiem un cep 30 minūtes. Ja kūkas vidus izskatās šķidrs, cep vēl 5 minūtes. Izslēdz krāsni, atver durtiņas un ļauj kūkai atdzist. Kad kūka atdzisusi, ievieto to ledusskapī vismaz uz 2 stundām.
4. Dekorē īsi pirms pasniegšanas! Sagriez 12 gabalos!




Gatavs!  



No comments:

Post a Comment